Alles wat u moet weten over verzekeringen in Spanje

Spanje heeft een van de beste zorgstelsels wereldwijd. 
Welke verschillende zorgsystemen er zijn en waar u zich kunt aanmelden leggen wij in de komende 4 teksten uit,

Seguridad Social
Question Mark

Wat voor zorg

Spanje heeft twee verschillende vormen van zorgaanbieders. 

De Spaanse publieke zorgsector ook wel bekend als Seguridad Social. 

Naast de publieke zorg is er een groot aanbod van prive verzekeraars.

De Spaanse Seguridad Social is een effectief gezondheidssysteem welke bekend staat als een van de beste ter wereld. 

Seguridad Social

Seguridad Social

Voor wie is de Seguridad Social.

Laten we beginnen met te vertellen wat de Seguridad Social eigenlijk is. De Seguridad Social is het social zorgstelsel van Spanje. Dit betreft niet alleen de gezondheidszorg maar ook de zorg voor ouderen, werkloosheid en armoede. Hieronder ziet u wie en hoe u in aanmerking komt voor de Seguridad Social.

  • Bent u werknemer in Spanje dan draagt uw werkgever een bijdrage voor de Seguridad Social af voor u.
  • Bent u werkgever in Spanje dan dient u zelf zorg te dragen voor uw afdracht.
  • Heeft u een pensioen dan betaalt u premie via de zorgverzekeringswet-bijdrage aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).
  • Heeft u een uitkering zoals WAO of WIA dan betaalt u premie via de zorgverzekeringswet-bijdrage aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Hoe moet u zich registreren voor de Seguridad Social.

Voor het registreren bij de Seguridad Social dient u een afspraak te maken bij het kantoor het dichst bij uw woning. 
Het maken van een afspraak kan via de website van de Seguridad Social. Vraag altijd bij uw Seguridad Social kantoor na welke papieren ze precies nodig hebben. Dit verschilt namelijk per regio.

Werknemer: U kunt zich met uw werkcontract, uw NIE nummer, huurcontract/eigendomsakte en paspoort melden bij uw lokale kantoor.

Pensioen – of uitkeringgerechtigde: U dient eerst een aanvraag in te dienen bij het CAK voor Documents1/ formulier 121.
Nadat het CAK deze aanvraag heeft ontvangen en gecontroleerd bij uw uitkerings- of pensioeninstantie sturen zij u de papieren retour. Dit Documents1/ formulier 121 neemt u samen met uw NIE nummer, paspoort en huurcontract/eigendomsakte mee naar het lokale kantoor van de Seguridad Social.

Centro Salud

Centro Salud

Centro de Salud.

Nadat u zich succesvol heeft geregistreerd bij de Seguridad Social ontvangt u een papier waarmee u zich kunt melden bij de plaatselijke Centro de Salud. 
Hier dient u zich in te schrijven en kunt u voor een doktor kiezen. Bij het inschrijven krijgt u vaak de keuze voor welke arts u wilt kiezen. Vraag hierbij altijd indien mogelijk welke arts bijvoorbeeld Engels of een andere taal spreekt die u kent.

Prive verzekering

Priveverzekering.

 

De prive zorgverzekering is in Spanje vaak goedkoper dan in Nederland. Er zijn veel verschillende bedrijven die u een prive verzekering aanbieden. Belangrijk om te weten is dat bestaande klachten bijna altijd worden uitgesloten van verzekering en dat niet iedereen wordt toegelaten.
Voor toelating tot een priveverzekering dient men altijd een vragenlijst in te vullen met uw medische geschiedenis. Hierna wordt een evaluatie gedaan of u toegelaten kunt worden of niet.

Het voordeel van prive verzekeringen is dat u bijna altijd terecht kunt bij een Engelssprekende arts. Afhankelijk van uw verzekeraar heeft u wel of geen vrije keus waar u zich laat behandelen.