Alles wat u moet weten over inschrijven in Spanje.

Zodra u meer dan 3 maanden per jaar in Spanje woont dient u zich te registreren in Spanje. Er zijn verschillende inschrijvingen. Hoe en wat leggen wij u in de komende 3 teksten uit. 

Spaanse vlag
Alhaurin el Grande

Wat voor inschrijving

De 2 belangrijkste inschrijvingen zijn:

Empadronamiento voornamelijk bekend als de Padron en de Certificade de registro de ciudano de la Union voornamelijk bekend als Residencia. Wat de verschillen zijn hoe u het kunt aanvragen en waarvoor ze dienen leggen wij u in de komende teksten uit. 

Padron

Padron

Het padronamiento is een cerificaat van inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente waar u verblijft.

Wanneer en hoe te registreren.

 

Indien u als EU staatsburger langer dan 3 maanden in Spanje verblijft bent u verplicht zich te registeren in de gemeente waar u verblijft.
Deze inschrijving dient ervoor om te zorgen dat de faciliteiten in de gemeente waar u verblijft berekend worden op het aantal inwoners. U kunt u inschrijven in het Padron door langs te gaan op het gemeentehuis in uw woonplaats.
Om u in te schrijven in het register heeft u een bewijs van huisvesting nodig. Dit kan de huurovereenkomst of de koopakte van uw woning zijn, uw paspoort of id-kaart en indien beschikbaar uw NIE nummer.
Het is belangrijk om te weten dat wanneer u verhuist u deze wijziging ook moet doorgeven aan uw gemeente. Het aantal inwoners van uw gemeente die geregistreerd is, wordt namelijk gebruikt om de openbare faciliteiten te berekenen die een dorp of stad nodig heeft.

Residencia

Residencia

De residencia is voor mensen die emigreren naar Spanje. Bent u van plan om langer dan 182 dagen per jaar in Spanje te gaan wonen dan bent u verplicht uw residencia aan te vragen. Om uw Residencia aan te vragen bent u verplicht zich uit te schrijven in uw vorige woonland en u in te schrijven in de gemeente waar u nu woont. Zodra u zich registreert voor de residencia bent u officieel inwoner van Spanje. De eerst uitgereikte Residencia is altijd een tijdelijke voor de duur van 5 jaar. Na deze 5 jaar bent u permanent resident.

Wanneer en hoe de Residencia aanvragen.

Uw Residencia kunt u in tegenstelling tot de Padron niet via uw gemeente aanvragen. Deze gaat via de Policia Nacional. Na het maken van een afspraak dient u in Malaga de volgende formulieren in te vullen Modelo 790 Codigo 012. Met het ingevulde formulier Modelo 790 dient u naar de bank te gaan voor de betaling van €12.00 (in 2020).
Om uw Residencia aan te vragen heeft u de volgende documenten nodig.

  • Ingevuld formulier Modelo EX 18
  • Bewijs van betaling leges, Modelo 790
  • Contract, salaris en vida laboral
  • Zelfstandige: belastingaangifte laatste trimester (declaración modelo 130)
  • Inschrijvingsbewijs van uw Spaanse gemeente (Empadronamiento)
  • Bewijs van inkomsten: bankafschrift met periodieke stortingen van maandelijks inkomen/pensioen/uitkering of het bewijs van uitkeringsinstatie of werkgever van gegarandeerde maandelijkse inkomsten
  • Verzekeringsbewijs: particuliere verzekeringspolis of certificado Seguridad Social
  • Internationaal uittreksel huwelijksakte/geregistreerd partnerschap niet ouder dan 3 maanden
  • Internationaal uittreksel geboorteakte van de kinderen die geregistreerd worden

 

 

 

Belangrijk om te weten bij de aanvraag van uw Residencia is dat per regio de benodigde papieren kunnen verschillen.
U dient te allen tijde te zorgen dat u de originele documenten en een kopie bij u heeft.
Meestal ontvangt u direct uw Residencia kaart.
Heeft u nog geen NIE nummer dan krijgt u bij uw Residencia aanvraag direct uw NIE nummer toegewezen.

Mocht u dit niet zelf willen doen dan kunt u natuurlijk via onderstaand formulier contact met ons opnemen. Wij kunnen u helpen met uw residencia aanvraag.