Alles wat u moet weten over scholen in Spanje.

Spanje heeft 2 verschillende onderwijssystemen. De publieke spaanse en de private scholen waar vaak Engels de voertaal is. Hoe dit werkt leest u in de komende 3 teksten.,

Scholen
Scholen Spanje

Leeftijd opbouw

Hoe is het onderwijs opgebouwd in Spanje?

Het Spaanse onderwijs verschilt in essentie niet veel van de Nederlandse scholen. Wel is een kind in Spanje pas leerplichtig vanaf 6 jaar. Verder maakt het niet uit of uw kind naar een publieke of priveschool gaat. De manier van indelen op leeftijd blijft vaak hetzelfde.

Om alle informatie overzichtelijker te maken, zetten we het even op een rijtje:

  • 0-3 jaar: Guarderia, De crèche
  • 3-6 jaar: Escuela Infantil, De kleuterschool of groep 1 en 2
  • 6-12 jaar: Primaria, De lagere school (groep 3 tm 8)
  • 12-16 jaar: ESO, De middelbare school (klas 1 tm 4)
  • 17-18: Bachillerato, De middelbare school (klas 5 & 6)
  • 18 jaar en ouder: Universidad, Het hoger onderwijs en universiteiten
Scholen Publiek Spanje EMigratie

Publieke school

De crèche.

Net zoals in Nederland beginnen in Spanje veel kinderen op de crèche. Dit kan vanaf 3 maanden tot 3 jaar.
Het overgrote deel van de crèches zijn net zoals de scholen door de overheid gereguleerd en gefinancierd. Echter dient er voor de crèche vaak wel een eigen bijdrage betaald te worden. Afhankelijk van uw omstandigheden kunt u in aanmerking komen voor financiële hulp bij het betalen van deze bijdragen.
Echter zijn er ook privécrèches die over het algemeen duurder zijn en waar u niet in aanmerking kunt komen voor financiële compensatie.

Kleuterschool

Vanaf 3 jaar kunnen kinderen naar de Kleuterschool. Dit is in Spanje vrijwillig aangezien er pas een leerplicht geldt vanaf 6 jaar. De kleuterschool bevindt zich meestal in hetzelfde gebouw als de lagere school.
De belangrijkste taak van de kleuterschool is kinderen spelenderwijs laten leren en sociale vaardigheden ontwikkelen.
Echter beginnen ze in Spanje op de kleuterschool al met de eerste ontwikkeling van de kinderen.

Lagere school

De lagere school is opgedeeld in 6 klassen. Dit begint bij wat in Nederland groep 3 is en loopt door tot groep 8.
Tijdens deze tijd leren de kinderen dezelfde vakken als in Nederland: Lezen, Schrijven, Rekenen, Godsdienst etc.
Het niveau van de scholen verschilt niet van de scholen in Nederland en loopt zelfs iets voor.
De kinderen krijgen elk jaar hun rapporten en worden beoordeeld of ze over kunnen gaan naar het volgende leerjaar.

Middelbare school

De middelbare school in Spanje is anders dan in Nederland. Het grootste verschil is dat er geen niveauverschil is in het onderwijs en het ingedeeld is in twee blokken. De eerste vier jaar zijn verplicht voor iedereen. De laatste twee jaar zijn vrijwillig en worden gebruikt om toegang te krijgen tot de universiteiten in Spanje en de rest van de wereld.

Er zijn meerdere keuzemogelijkheden qua vakken maar geen niveauverschil voor de leerlingen. Na het vierde jaar zijn de kinderen niet meer leerplichtig en kunnen ze gaan werken of ander onderwijs volgen. Mochten de leerlingen de eerste vier jaar goed hebben afgerond dan krijgen ze een diploma. Graduado en Educación Secundaria. Echter is er ook nog de mogelijkheid om door te gaan voor het behalen van hun Bachillerato. Mochten deze twee jaar met succes worden afgerond dan krijgen ze ook hier een diploma van. Título de Bachillerato deze geeft toegang tot de universiteiten.

Hoger onderwijs en universiteiten.

Na de middelbare school zijn er in Spanje wederom enkele mogelijkheden. Als je na de eerste vier jaar op de middelbare school stopt kan je door naar het hoger onderwijs. Dit zijn vak specifieke opleidingen zoals Timmerman, Verpleegkundige of Kapster.

Mocht uw kind de Título de Bachillerato hebben behaald dan is er de mogelijkheid om naar een universiteit te gaan. Echter geeft dit diploma in de meeste gevallen niet rechstreeks toegang tot een universiteit. Vaak is hier nog een toelatingsexamen voor nodig. De universiteiten in Spanje zijn in tegenstelling tot het lager en middelbaar onderwijs niet gratis en moeten zelf betaald worden.De kosten hiervoor liggen echter wel een stuk lager dan in Nederland. 

Prive school Spanje

Privé school.

De leeftijdsopbouw is bij privéscholen hetzelfde als bij het reguliere Spaanse onderwijs. 

Privéscholen zijn er in Spanje in verschillende vormen en maten. Wat wel overal hetzelfde is, is dat je voor privéscholen moet betalen. Een bedrag van €7000 per jaar per kind is een gemiddelde wat veel voorkomt. Dit is een gemiddelde en prijzen kunnen erg verschillen. Op prive scholen moeten kinderen altijd een school uniform aan. Lessen worden meestal in het Engels of andere taal gegeven waarbij Spaans slechts een vak is.