Alles wat u over het NIE nummer moet weten

Elke Nederlander die in Spanje wil wonen of een huis heeft gekocht heeft een NIE nummer nodig. Wat is de NIE? Waar heeft u het allemaal voor nodig en hoe kunt u het krijgen. Dit vertellen wij uitgebreid in de volgende 3 teksten

Question Mark

Wat is NIE

Laten we beginnen met een uitleg over het NIE Nummer. Want wat is het nou precies?
Nie staat voor Número de Identificación de Extranjeros, oftewel je Spaanse identificatie nummer.

Dit nummer wordt bijna overal gebruikt. U kunt het vergelijken met het Nederlandse BSN nummer.

Seguridad Social

Wanneer is het NIE nodig

Het NIE nummer is in Spanje erg belangrijk. U kunt namelijk bijna geen diensten afsluiten zonder het NIE nummer. 
Het Nie nummer is bijvoorbeeld nodig voor: Huis kopen, Bedrijf opstarten, Werken, Hypotheek regelen, Seguridad Social etc etc.

Daarom raden wij ook altijd aan om als eerste zo snel mogelijk uw NIE nummer te regelen. 

Nie Ambassade SPanje

Waar krijg ik een NIE

U kunt uw NIE nummer op 3 manieren aanvragen. 
1- via het Spaans consulaat in Amsterdam. 
2- via de Policia Nacional in Spanje.
3- via spanjeemigratie.com.

Spaans consulaat in Amsterdam.
Via het Spaans consulaat in Amsterdam kunt u alleen een NIE Nummer aanvragen als u minder dan 3 maanden in Spanje verblijft. Wilt u een afspraak maken of weten welke formulieren u moet aanleveren dan kunt u dat via deze pagina nakijken. 

http://www.exteriores.gob.es/Consulados/AMSTERDAM/en/ServiciosConsulares/Pages/NIE.aspx

Policia Nacional in Spanje.
Via de Policia Nacional in uw woonplaats of gemeente moet u bij een verblijf langer dan 3 maanden uw NIE nummer aanvragen. Wilt u dit zelf gaan doen dan kunt u via de volgende link kijken welke kantoren er in uw regio zijn en waar u terecht kunt: https://www.policia.es/documentacion/oficinas/andalucia.html. Belangrijk om te weten is dat u hier niet zonder afspraak terecht kunt en er ook geen mogelijkheid is om een kopie ergens van te maken.

Spanjeemigratie.com.
Wilt u dit papierwerk niet allemaal zelf doen dan kunt u ons in de hand nemen. Wij doen de aanvraag dan samen met u of voor u. Dit kan  op twee manieren. Wij vergezellen u op uw afspraak bij de Policia Nacional en helpen met het vertalen en uitleggen van de procedure. Een andere manier is om ervoor te zorgen dat wij een notariele volmacht hebben  met een door de notaris bekrachtigd kopie van uw paspoort. Op deze manier hoeft u zelf niet mee naar de Policia Nacional.