0034-604 137 319
info@spanjeemigratie.com

Zorgverzekering.

Alles over Spanje

Een van de belangrijkste dingen om goed te regelen is natuurlijk de zorgverzekering.
De Spaanse gezondheidszorg behoort tot de beste van van Europa.
De Seguridad Social regelt de gezondheids zorg in Spanje. Tevens kunt u in Spanje een prive zorgverzekering afsluiten als aanvulling op de Seguridad Social. Dit omdat de Seguridad Social goed geregeld is maar de wachtijden soms lang kunnen zijn. Hieronder leggen we meer uit wie er in merking komen voor de Seguridad Social en hoe u zich kunt registreren voor deze zorg.

Voor wie is de Seguridad Social.

Laten we beginnen met te vertellen wat de Seguridad Social eigenlijk is. De Seguridad Social is het social zorgstelsel van Spanje. Dit betreft niet alleen de gezondheidszorg maar ook hulp bij ouderdom, werkeloosheid en armoede. Hieronder ziet u wie en hoe u in aanmerking komt voor de Seguridad Social.

  • Bent u werknemer in Spanje dan draagt uw werkgever een bijdrage voor de Seguridad Social af voor u.
  • Bent u werkgever in Spanje dan dient u zelf zorg te dragen voor uw afdracht.
  • Heeft u een pensioen dan betaalt u premie via de zorgverzekeringswet-bijdrage aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).
  • Heeft u een uitkering zoals WAO of WIA dan betaalt u premie via de zorgverzekeringswet-bijdrage aan het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).

Hoe moet u zich registreren voor de Seguridad Social.

Voor het registreren bij de Seguridad Social dient u een afspraak te maken bij het kantoor het dichts bij uw woning.
Het maken van een afspraak kan via de website van de Seguridad Social. Vraag altijd bij uw Seguridad Social kantoor na welke papieren ze precies nodig hebben. Dit verschilt namelijk per regio.

Werknemer: u kunt zich met uw werkcontract, uw NIE nummer, Huurcontract/eigendomsakte en paspoort melden bij uw lokale kantoor.
Pensioen of uitkering gerechtigde: u dient eerst een aanvraag in te dienen bij het CAK voor Documents1/ formulier 121.
Nadat het CAK deze aanvraag heeft ontvangen en gecontroleerd bij uw uitkerings- of pensioeninstantie sturen zij u de papieren retour. Dit Documents1/ formulier 121 neemt u samen met uw NIE nummer, paspoort en huurcontract/eigendomsakte mee naar het lokale kantoor van de Seguridad Social.

Centro de Salud.

Nadat u zich succeslvol heeft geregistreed bij de Seguridad Social ontvangt u een papier waarmee u zich kunt melden bij de plaatselijke Centro de Salud.
Hier dient u zich in te schrijven en kunt u voor een doktor kiezen. Bij het inschrijven krijgt u vaak de keuze voor welke arts u wilt kiezen. Vraag hierbij altijd indien mogelijk welke arts bijvoorbeeld Engels of een andere taal spreekt die u kent.

Priveverzekering.

De prive zorgverzekering is in Spanje vaak goedkoper als in Nederland. Het neemt niet de gehele rol van de Seguridad Social over maar kan beter gezien worden als een toevoeging. Hier zijn vaker artsen die uw taal spreken en zijn de wachtijden korter.
Er zijn veel verschillende bedrijven die u een prive verzekering aanbieden. Belangrijk om te weten is dat bestaande klachten altijd worden uitgesloten van verzekering en dat niet iedereen wordt toegelaten.
Voor toelating tot een priveverzekering dient men altijd een vragen lijst in te vullen met uw medische geschiedenis. Hierna wordt een evaluatie gedaan of u toegelaten kunt worden of niet.