Spanje ziet geen reden om Covid-19 vaccinatie te verplichten.

De Spaanse minister van gezondheidszorg Carolina Darias heeft gisteren na een vergadering van 9 uur bekend gemaakt dat er volgens de experts van de Interterratoriale raad van gezondheidszorg geen reden is de regels aan te scherpen. Ook is het volgens de experts niet nodig om de Covid-19 vaccinatie te gaan verplichten omdat het zonder deze verplichting al goed genoeg gaat. Volgens de experts kan deze beslissing onder meer genomen worden doordat er in Spanje een hoog percentage van de inwoners gevaccineerd is en er nog steeds een mondkapjes plicht geldt. Dat het goed gaat in Spanje lijken de cijfers van november ook te bevestigen. Zo overleden er is november 2020 volgens officiële cijfers nog 9124 personen aan Covid-19 dit jaar was het in november slechts 474. Ook het aantal ziekenhuis opnames is in een jaar tijd met ruim 70% gezakt.

Volgens de minister van gezondheidszorg is er op dit moment nog geen grote zorg over nieuwe varianten zoals Omicron. Het belangrijkste advies van de minster en de raad van experts is om druktes te vermijden, een mondkapje te dragen en regelmatig de handen te desinfecteren. Het vaccinatieprogramma in Spanje wordt ondertussen gewoon doorgezet waarbij de boosterprikken voor steeds meer mensen beschikbaar komen.

Ook op het gebied van de Covid pas zijn er tot nu toe wisselende successen in Spanje. Zo hebben de Balearen besloten een Covid pas in te voeren. Afhankelijk van welke risico niveau er heerst op de eilanden zijn er verschillende locaties waar het nodig is. Op dit moment zitten de Balearen in niveau 1 wat betekent dat een Covid pas nodig is bij het binnen gaan van uitgaansgelegenheden en horeca zaken met een capaciteit van meer dan 50 zitplekken in een overdekte ruimte. De maatregelen gelden voorlopig tot in elk geval 24 Januari. In Andalusië heeft de Hoge Raad besloten dat de aanvraag van de Junta niet goedgekeurd wordt omdat hier geen einddatum in zat. De Junta de Andalusië wilde graag een Covid pas invoeren voor bezoeken een ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Er wordt verwacht dat de Junta een nieuw voorstel indient met een einddatum.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze Facebook groep.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.