Spanje verwacht snel de mondkapjes verplichting te versoepelen.

De directeur van het centrum voor coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties, Fernando Simon, heeft aangegeven dat hij verwacht dat de mondkapjes verplichting in enkele dagen veranderd kan worden. Wel is het volgens Simon belangrijk dat het gemiddelde aantal besmettingen per 100.000 inwoners blijft dalen. Op dit moment heeft Spanje als geheel eens besmettingscijfer van 151 per 100.000 en dit zal minimaal onder de 150 moeten komen.
Het is voor zover nu bekend niet de verwachting dat het dragen van een mondkapje helemaal wordt vrijgegeven. Er zullen momenten blijven waarbij het dragen van een mondkapje verplicht blijft zoals in het openbaar vervoer en bij drukke evenementen of bijeenkomsten binnen.

Volgens Simon zijn ze nu nog aan het kijken hoe ze de mondkapjesplicht gaan versoepelen. Het kan namelijk zijn dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om zonder mondkapje te zijn. Zo is het mogelijk dat er in eerste instantie een verschil komt tussen gevaccineerde mensen en niet gevaccineerde mensen. Op dit moment is de vaccinatie campagne in Spanje op volle gang gekomen en wordt er dagelijks ongeveer 1% van de bevolking gevaccineerd. In Andalusië werd afgelopen week een vaccinatie record gebroken. In 1 week tijd zijn er 444.819 mensen gevaccineerd. Voor de komende weken is het de verwachting dat dit verder oploopt richting de 800.000 vaccins per week.

Op dit moment zijn in Andalusië ruim 1,2 miljoen mensen volledig gevaccineerd en meer dan 2,5 miljoen mensen al 1 maal gevaccineerd. Ruim 36% van de bevolking ouder dan 16 jaar heeft in Andalusië al minimaal 1 vaccinatie gehad en 97.33% van het aantal geleverde vaccins zijn in Andalusië al toegediend aan de inwoners. Doordat de druk op de ziekenhuizen ook blijft afnemen is het volgens Simon niet meer dan normaal dat er gekeken wordt om de verplichtingen rond het mondkapje opnieuw te bekijken.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

11 reacties

 1. Een vraagje

  Moet je in de buitenlucht nu wel of geen mondkapje dragen in Spanje
  We willen.naar Mallorca
  Heb geen zin om in de buitenlucht een kapje te dragen

  Hier in Nederland niet
  Alleen als je winkel in gaat

  1. Goede morgen Monique. Op dit moment is het in Spanje overal verplicht een mondkapje te dragen behalve als je op het terras zit en aan het zwembad of strand bent.
   Maar zoals in het artikel wordt aangegeven is er de verwachting dat dit op korte termijn nog iets kan veranderen.

  2. Ik woon op Mallorca. Ik draag als ik buiten loop géén mondkapje. Alleen als er héél veel mensen dicht bijelkaar lopen. Het is wel verplicht maar ik loop elke.morgen buiten en de politie rijd voorbij en doet niks. Nu woon ik wel in een klein plaatsje met weinig inwoners en tegen een natuurgebied. In Palma is het anders.

  3. Goeden morgen, hier een berichtje uit Spanje. Wij moeten buiten altijd een
   mondkapje dragen. Ook in de auto, indien diegene op de passagiersstoel
   geen familie is. Maar, waarschijnlijk
   komen er versoepelingen.

  4. Mallorca heeft 1 vd laagste cijfers qua besmettingen. Indien je naar het noorden gaat ( pollensa area) zijn er al een paar weken 0 besmettingen. Het wordt hoogst waarschijnlijk in Mallorca ook snel afgeschaft! Gewoon lekker gaan, eiland is prachtig nu ( vandaag 25 graden, eergisteren zelfs 30 graden aangetikt, 1e 30 graden vh jaar 2021)

 2. Ik ben 2x gevaccineerd en kom 15 juni naar Spanje, is dan test nog nodig of bewijs van vaccinatie voldoende?

  1. Waarschijnlijk niet meer, maar op 14 juni op zijn vroegst weet u definitief wat op 15 juni wel/niet kan. Mogelijk is er een vaccinatie-paspoort maar daar is nog volop grbakkelei over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.