Spanje maakt werk van het versoepelen van de mondkapjes plicht.

Fernando Simon, de directeur van het Centrum voor de Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties, gaf maandag aan dat ze bezig zijn met de voorbereidingen voor het versoepelen van de mondkapjes plicht. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de versoepelingen ingaan en wat voor versoepelingen er gaan zijn. Op dit moment gaat Simon er van uit dat het ergens tussen half juni en begin juli mogelijk moet zijn om in sommige buiten ruimtes geen mondkapje meer te dragen. Echter hangt dit volgens Simon ook af van het aantal gevaccineerde personen en het aantal besmettingen.

Ook wordt er gekeken naar het veranderen van de mondkapjes plicht in gemeenschappen waar bijna iedereen is gevaccineerd. Voor bijvoorbeeld senioren complexen of verzorgingstehuizen zou het eerder mogelijk moeten zijn om zonder mondkapje ook binnen samen te komen. Op dit moment is volgens de geleverde data namelijk bijna 100% van de mensen van 70 jaar of ouder compleet gevaccineerd. In de provincie Malaga heeft ook de groep 50 jaren bijna allemaal al 1 vaccinatie gehad. Op dit moment zou 85% van de vijftig jarigen al minimaal 1 vaccinatie hebben gehad. Er gaat vanaf nu begonnen worden met het inplannen en vaccineren van 40 jarigen in Andalusië. Deze cijfers zorgen er voor dat het dadelijk mogelijk moet zijn de mondkapjes plicht te versoepelen.

Ondanks dat in Andalusië de laatste week een lichte stijging te zien is in het aantal besmettingen wordt er toch verwacht dat door het hoge aantal gezette vaccinaties er op korte termijn versoepelingen kunnen zijn. Volgens Fernando Simon moet er wel rekening mee gehouden worden dat omdat de mondkapjes plicht in Spanje opgenomen is in een wet er tijd voor nodig is om dit aan te passen. Het is de bedoeling van Simon om de versoepelingen in heel Spanje gelijktijdig in te voeren. Op dit moment heeft in Spanje bijna 20% van de bevolking een volledige vaccinatie en is bijna 40% van het land gevaccineerd met minimaal 1 dosis. Dit op een moment dat het aantal geleverde vaccins elke week groter wordt en er de komende maand meer dan ooit gevaccineerd gaat worden.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.