Spanje keurt nieuwe wet goed die dieren erkent als levende wezens.

Afgelopen donderdag is er in Spanje een nieuwe wet aangenomen waardoor dieren niet langer meer gezien worden als objecten, maar als levende wezens met gevoel. Tot nu toe had een dier dezelfde status als een koelkast en een oven, het was een voorwerp. Het Spaanse Lagerhuis heeft afgelopen week deze wet goedgekeurd waarbij alleen de politieke partij VOX niet voor deze nieuwe wetgeving was. Volgens het Spaans burgerlijk wetboek heeft een dier nu meer andere rechten als de voorwerpen waar het eerst toe behoorde. Dit geld voor zowel huisdieren als dieren die in het wild leven. Zij kunnen niet meer zomaar mishandeld, achtergelaten of meegenomen worden. Ook zal in geval van een scheiding gekeken worden wat de beste oplossing is voor het huisdier.

Dieren hadden in de Europese en de lokale wetgeving vaak al een andere status als dat ze in Spanje eerst hadden, maar toch is het goed dat ook in Spanje zelf deze wetgeving is aangepast. Dit zorgt er namelijk voor dat in gevallen waar een juridische uitspraak gedaan moet worden er meer zeggenschap is voor de advocaten en dieren beter te beschermen zijn en misbruikers beter te straffen zijn.

De nieuwe wet is na een strijd van bijna 5 jaar eindelijk ingevoerd, maar dat is zeker niet zonder slag op stoot gegaan. Ondanks dat bijna alle partijen voor deze nieuwe wet waren heeft het toch ruim 4,5 jaar geduurd voordat alles officieel werd. Dit werd onder meer veroorzaakt door de politieke onrust die Spanje de afgelopen jaren heeft ervaren en de 2 verkiezingen die er in 2019 zijn gehouden. Ook heeft de Covid-19 pandemie voor een vertraging gezorgd waardoor zaken zoals deze wetgeving minder snel werden doorgevoerd. Nu de wet eindelijk officieel is zijn bijna alle politieke partijen er blij mee behalve de rechtse partij VOX. Volgens Ángel López Maraver, de voormalig president van de Spaanse Jachtfederatie en huidig wetsmaker voor VOX is de wet waanzin, onzin en domheid. De wet vermenselijkt dieren en ontmenselijkt de mens.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze Facebook groep.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.