Spanje gebruikt AstraZeneca alleen nog maar voor 60-ers.

Spanje heeft besloten het AstraZeneca vaccin alleen nog maar te gebruiken bij mensen die in hun zestig zijn.
Doordat het AstraZeneca in sommige gevallen een bloedprop kan veroorzaken wilt Spanje geen onnodig risico lopen.
Volgens onderzoek dat gedaan is door onder meer het EMA (Europees Medicijn Agentschap) is er in zeldzame gevallen de mogelijkheid dat een vaccinatie met AstraZeneca leidt tot trombose. Hieraan zijn in de afgelopen weken mensen overleden. Hoeveel er precies overleden zijn is op dit moment niet bekend maar het gaat hier mogelijk om enkele tientallen mensen in Europa.

Door deze nieuwste wijziging in vaccinatie strategie voor het AstraZeneca vaccin loopt de vaccinatie campagne op de langere termijn vertraging op. Tot nu toe heeft Spanje ongeveer 2.1 miljoen vaccinaties gezet met het AstraZeneca vaccin. Deze zijn voornamelijk terecht gekomen bij mensen met een essentieel beroep zoals bijvoorbeeld de politie en leraren. Wat er op dit moment gaat gebeuren met deze mensen die al 1 prik hebben gehad is nog niet duidelijk. Het kan zijn dat voor hun alsnog de vaccinatie wordt verstrekt om de tweede prik te krijgen, ze kunnen de ander vaccin krijgen of ze worden niet meer gevaccineerd. Na de eerste prik is AstraZeneca voor ongeveer 70% effectief.

Eerst was het vaccin alleen goedgekeurd voor mensen tot 65 jaar. Deze groep is nu uitgebreid tot 69 jaar waardoor er de komende weken ongeveer 5.5 miljoen Spanjaarden in de 60 gevaccineerd gaan worden met AstraZeneca. Spanje is niet het enige land wat beperkingen heeft aangebracht in het gebruik van het vaccin. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk besloten het vaccin niet te gebruiken bij mensen jonger dan 30. België gebruikt het alleen bij mensen ouder dan 55 jaar en Italië voor mensen van 60 jaar en ouder. Al maakt Italië wel de vaccinatie cyclus af voor mensen die al de eerste prik hebben gehad.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.