Spanje gaat de strijd aan met voedselverspilling.

Afgelopen maandag is er door de Spaanse overheid een wetsvoorstel goedgekeurd dat ervoor moet zorgen dat er minder voedsel verspild gaat worden. Een van de voorgedragen maatregelen is onder meer dat winkels ook groente en fruit moeten gaan verkopen die niet aan de schoonheidsnorm voldoen. Zolang het product rijp en klaar voor consumptie is zouden winkels het gewoon moeten verkopen. Ook moet er meer gedaan worden om lokale en biologische producten te gaan verkopen. Naast deze zijn er nog 13 actie punten goedgekeurd waardoor de voedselverspilling in Spanje verminderd zou moeten worden.

Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van landbouw werd er in 2020 gemiddeld per persoon 31 kg op jaarbasis voedsel verspild. Dit komt in Spanje op een totaal van meer dan 1,3 miljard kilo aan verspild voedsel. Om ervoor te zorgen dat Spanje de VN-doelstelling haalt op het gebied van voedselverspilling zijn er nu dus verschillende maatregelen genomen.

Enkele van de nieuwe regels om voedselverspilling tegen te gaan zullen grote bedrijven zoals winkels, hotels maar bijvoorbeeld ook cateringbedrijven gaan beïnvloeden.
Zo zullen bedrijven uit de voedselindustrie, hotels, restaurants en commerciële instellingen gedwongen worden om samenwerking verbanden af te sluiten met bijvoorbeeld voedselbanken om hun overtollige, niet gebruikte producten of voorraad die bijna over de datum gaat af te staan om verspilling tegen te gaan.

Ook moeten winkels en bedrijven producten met een zeer beperkte houdbaarheidsdatum apart moeten gaan verkopen tegen lagere prijzen of weggeven om ervoor te zorgen dat het niet ongebruikt weggegooid wordt. Winkels met een minimum grote van 400m2 worden verplicht een sectie te hebben waar ze imperfecte groentes en fruit gaan verkopen tegen eventueel gereduceerde tarieven. Ook is het de bedoeling dat ze lokale, ecologische en/of biologische producten gaan promoten om ervoor te zorgen dat er meer lokaal voedsel gegeten en geproduceerd wordt waarmee vervuiling wordt tegengegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.