Spanje gaat Covid niet meer als een pandemie maar als een griep behandelen.

De Spaanse premier Pedro Sanchez bevestigde gisteren in een radio-interview met de Spaanse krant El Pais dat zijn overheid Covid na het verslaan van de zesde golf gaat kwalificeren gelijkwaardig aan een griep. De Spaanse overheid is al sinds het begin van de Covid uitbraak bezig met het voorbereiden van de huidige plannen. Die zouden betekenen dat Covid net zo gemonitord gaat worden als de jaarlijks terug kerende griep. Enkele van de gelande wijzigingen zijn dat je niet meer in quarantaine hoeft bij een besmetting en dat ook geen aantallen besmettingen meer worden bijgehouden. De bedoeling zou zijn dat nog slechts enkele huisartsen samen met ziekenhuizen de ontwikkelingen van de ziekte monitoren.

Waar in Europa nog steeds meer landen terug grijpen naar strengere maatregelen zoals Nederland heeft Spanje de afgelopen periode bijna geen maatregelen. De algemene regel geld op dit moment dat binnen in de publieke ruimtes en buiten wanneer geen sport wordt beoefend een mondkapje gedragen dient te worden. Verder is er geen lockdown en zijn er vanuit de Spaanse overheid bijna geen maatregelen. Omdat in Spanje de zelfstandige gemeenschappen zelf hun eigen Covid protocollen maken zie je wel dat er verschillende maatregelen zijn in Spanje. Zo hebben sommige regio´s een vaccinatie paspoort ingesteld. Volgens Sanchez is het grote verschil dat op dit moment nog maar iets minder dan 1% van de mensen met een besmetting overlijden aan de gevolgen van Covid. In het begin van de Pandemie was dit nog 13%.

Om de wijzigingen in het beleid aan te brengen treed Sanchez het liefst voorzichtig op. Eerst zal de huidige 6de griepgolf over het hoogtepunt heen moeten zijn voordat er voorzichtig wijzigingen aangebracht gaan worden. Ook trekt de Spaanse premier het liefst samen op met andere Europese landen om samen een nieuwe lijn in te zetten die de maatschappij niet zo ontwricht en verstoort. Hier voor zal er binnen de EU-overleg moeten volgen zegt Sanchez. De Spaanse minister van volksgezondheid heeft haar Europese collega´s al op de hoogte gesteld van de Spaanse plannen.

4 reacties

  1. Hopelijk kunnen we dan weer binnenkort Ivectermine terug krijgen. Schandalig dat men dit goed werkende goedkope en vrijwel ongevaarlijke middel uit de Apotheken verbannen heeft, om zo de zg. pandemie voort te kunnen zetten en de giftige spuitcampagne kon opzetten. Moord met voorbedachte rade. Viva Espagna, Ole.

  2. Voor recent gevaccineerden is de omicron-variant de facto niet meer dan een gewone griep. Niet te onderschatten dus, maar nu wel ruim overschat door de meeste staats-experten.
    Testen en FFP2 maskers voor de ongevaccineerden, voor de anderen: vrijheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.