Spanje bereikt groepsimmuniteit binnen 100 dagen zegt premier Sanchez.

Voor het eerst sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie heeft de Spaanse premier een datum genoemd waarop Spanje groep immuniteit bereikt zal hebben. 18 augustus wordt door Sanchez genoemd als de datum waarop 70% van de bevolking ouder dan 16 jaar volledig gevaccineerd is. Dit is vanaf vandaag (woensdag 12 mei) nog maar 98 dagen. Waarschijnlijk wordt er in een eerder stadium al groepsimmuniteit bereikt omdat een deel van de Spaanse bevolking al antistoffen heeft aangemaakt doordat ze in het afgelopen jaar zelf besmet zijn geweest met Covid-19. De groepsimmuniteit die Sanchez benoemt is puur berekend met het aantal gevaccineerde mensen omdat hier precies van bekend zijn hoeveel het er zijn.

Het gaat nu sinds april ook steeds sneller en makkelijker met het vaccinatieproces in Spanje. Zo zijn er in april alleen al meer mensen gevaccineerd als in de eerste 3 maanden van het jaar bij elkaar. Spanje heeft dan ook haar eerder gestelde eerste doelen gehaald in de vaccinatie campagne. Het doel was om begin mei minimaal 5 miljoen inwoners volledig gevaccineerd te hebben. Alle mensen die ouder zijn als zijn en gevaccineerd wilde worden zijn in Spanje inmiddels volledig gevaccineerd. De groep 70 jarigen staat in de startblokken voor de 2de ronde vaccinaties en de groep 60 jaren is verspreid over het land nog in verschillende stadia. Er zijn zelfs als diverse autonome gebieden in Spanje die al begonnen zijn met het vaccineren van de groep 50 jarigen.

Het aantal besmette mensen per 100.000 blijft de laatste dagen ook gestaag terug lopen. Zo heeft de Comunidad Valenciana op dit moment nog maar 34.6 besmettingen per 100.000, de Region de Murcia 65.3 besmettingen per 100.000 en Andalusië heeft er nog maar 178 per 100.000. Dit betekent ook dat steeds meer landen overwegen om reizen naar deze regio´s toe te staan. Zo heeft bijvoorbeeld Nederland de Balearen op de veilige lijst gezet waardoor PCR testen en quarantaine niet meer nodig zijn op de terugweg vanuit bijvoorbeeld Mallorca en Ibiza. De Balearen hebben echter wel een hoger besmetting cijfer als de Comunidad Valenciana, maar doordat het een eiland is kunnen toeristen niet makkelijk doorreizen naar andere gebieden met hogere besmetting cijfers. De Costa del Sol heeft trouwens een besmetting cijfer van 131 inwoners per 100.000 over de laatste 14 dagen. Het laatste 7 daags gemiddelde is lager dus deze cijfers zullen waarschijnlijk in de komende week nog verder zakken.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.