Spanje begint met gebruiken van het Janssen-vaccin.

Nadat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) het Janssen vaccin opnieuw goedgekeurd heeft na meldingen van trombose gevallen in Amerika gaat Spanje direct van start met het gebruik er van. Volgens de Spaanse minister van volksgezondheid is er geen dag te verliezen in de strijd tegen Covid-19. Vanaf woensdag 21 april zullen de al ontvangen medicijnen verdeeld gaan worden over Spanje zodat de groep 70 jarigen met het Janssen vaccin gevaccineerd kan worden.

Voor de maanden april, mei en juni verwacht Spanje ongeveer 5.5 miljoen vaccins waarvan er op dit moment al 146.000 in Spanje zijn. In de komende dagen wordt een nieuwe levering verwacht van 300.000 vaccins en voor het 3de kwartaal van dit jaar wordt er zelfs verwacht dat Janssen ongeveer 12 miljoen vaccins kan leveren. Het grote voordeel van het Janssen vaccin is dat er maar 1 prik voor nodig is om geïmmuniseerd te worden. Hierdoor is het een belangrijk wapen in de strijd tegen Covid-19 en het beëindigen van de beperkingen.

De EMA heeft aangegeven dat het wel mogelijk is om een combinatie van trombose met weinig bloedplaatjes te krijgen als reactie, maar dat de voordelen van het medicijn opwegen tegen de nadelen. Het gaat in deze gevallen om een zeer kleine kans op trombose waarbij in Amerika(waar al 7 miljoen mensen gevaccineerd zijn met Janssen) op 6.8 miljoen mensen slechts 6 mensen zijn geregistreerd met deze bijwerkingen. Van deze 6 is er helaas 1 persoon overleden aan de gevolgen van de trombose.
Het EMA heeft verder aangegeven dat er voor het Janssen vaccin geen leeftijdsbeperkingen hoeven te zijn en dat er uit onderzoek niet 1 groep is gevonden die extra kwetsbaar is. Het medicijn is veilig voor gebruik en de kans op trombose is volgens het EMA zeer klein. Toch worden de bijsluiters aangepast en wordt trombose toegevoegd op de lijst met extreem zeldzame bijwerkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.