Spaanse gemeenten strijden samen tegen zonnepaneel parken in Andalusië.

Forest

In de Sierra de las Nieves en de Guadalhorce vallei worden plannen gemaakt voor de aanleg van minimaal 13 zonnepaneel parken. De gemeenten waar deze parken gepland worden zijn hier echter niet blij mee en vrezen grote en blijvende schade aan de lokale flora en fauna. Enkele gemeenten waar deze parken zouden komen trekken nu samen op in de strijd tegen de geplande projecten. Afgelopen donderdag hadden de burgemeesters van Almogía, Alozaina, Álora, Ardales, Carratraca, Cártama, Casarabonela, Coín, Valle de Abdalajís en Pizarra een vergadering met een vertegenwoordiger van de Spaanse overheid. Het werd Teófilo Ruiz (de vertegenwoordiger van de Spaanse overheid) duidelijk gemaakt dat de gemeenten willen dat de geplande projecten voorlopig worden stop gezet. De burgemeesters gaven allen in een verklaring aan voor het gebruik van groene energie te zijn, maar dat dit wel op een gecontroleerde manier moet gebeuren met goedkeuring van alle betrokken partijen. Ze hopen verder op een verandering in de afmetingen van de diverse projecten, een verplichting van natuurbehoud en de aanleg van energie kabels onder de grond.

De 13 tot nu toe geplande parken zullen in totaal meer dan 10 miljoen m2 oppervlakte beslaan en er zijn investeringen van ruim €630 miljoen mee gemoeid. Er zal in de komende jaren door deze projecten ook werkgelegenheid gecreëerd worden in de regio. Toch zijn de burgemeesters niet blij met de geplande projecten. Niet alleen de burgemeesters zijn niet blij met deze projecten zo zijn inwoners ondertussen diverse groepen gestart om te protesteren tegen de projecten en worden er online handtekeningen verzameld in de hoop de projecten te stoppen. Zo zijn er ondertussen bijvoorbeeld de ÁloraSolar action group en de Valle Natural Río Grande association die al duizenden handtekeningen hebben opgehaald in hun strijd.

De reden dat zowel de burgemeesters en zo veel burgers bezwaar maken tegen de zonnepanelen is dat er veel angst is voor blijvende en onherstelbare schade aan de natuur. De rivier Rio Grande zou voor een deel gebruikt worden om water op te slaan in een groot bassin dat gebruikt gaat worden voor onder meer onderhoud en gebruik van de zonnepanelen. Het natuurgebied zal onder meer onherstelbare schade oplopen omdat de parken allemaal omheind gaan worden wat het leefgebied van veel dieren zal verpesten. Ook is er veel angst voor bodem en grondwater vervuiling door de oliën die gebruikt worden in de systemen. 

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.