0034-604 137 319
info@spanjeemigratie.com

Scholen in Spanje.

Alles over Spanje

Wat voor scholen zijn er in Spanje?

Laten we beginnen met meer informatie over de verschillende scholen die er in Spanje zijn.
Er zit namelijk veel verschil in de scholen hier in Spanje.
Van het gratis door de overheid geregelde scholen tot de prive scholen.

Publieke scholen.
Deze scholen geven in de norm les in het Spaans. Echter zijn er steeds meer scholen die tweetalig onderwijs ondersteunen en al vanaf jonge leeftijd een deel van de vakken in het Engels geven.

Prive Scholen.
Deze zijn er in verschillende vormen maar het zijn altijd betaalde scholen.
Vaak is Spaans niet de hoofdtaal maar bijvoorbeeld Engels of Duits, Spaans is een van de gegeven vakken.

Hoe is het onderwijs opgebouwd in Spanje?

Het Spaans onderwijs verschild in leeftijds opbouw niet veel van de Nederlandse scholen. Waar je in Spanje wel pas leerplichtig bent vanaf 6 jaar. Verder maakt het niet uit of uw kind naar een publieke of private school gaat de leeftijds opbouw blijft vaak hetzelfde.

Om alle informatie overzichtelijker te maken, zetten we het even op een rijtje:

  • 0-3 jaar: Guarderia, De crèche
  • 3-6 jaar: Escuela Infantil, De kleuterschool of groep 1 en 2
  • 6-12 jaar: Primaria, De lagere school (groep 3 t/m 8)
  • 12-16 jaar: ESO, De middelbare school (klas 1 t7m 4)
  • 17-18: Bachillerato, De middelbare school (klas 5 & 6)
  • 18 jaar en ouder: Universidad, Het hoger onderwijs en universiteiten

De crèche.

Net zoals in Nederland beginnen in Spanje veel kinderen op de crèche. Dit kan vanaf 3 maanden tot aan 3 jaar.
Het overgrote deel van de crèches zijn net zoals de scholen door de overheid gereguleerd en gefinancierd. Echter dient er voor de crèche vaak wel een eigen bijdrage betaald te worden. Afhankelijk van uw omstandigheden kan u in aanmerking komen voor financiele hulp bij het betalen van deze bijdragen.
Echter zijn er ook prive crèches die over het algemeen duurder zijn en waar u niet in aanmerking kan komen voor financiele compensatie.

Kleuterschool

Vanaf 3 jaar kunnen kinderen naar de Kleuterschool. Dit is in Spanje vrijwillig aangezien er pas een leerplicht geld vanaf 6 jaar. De Kleuterschool bevind zich meestal in het zelfde gebouw als de lagere school.
De belangrijkste taak van de kleuterschool is kinderen spelenderwijs laten leren en sociale vaardigheden ontwikkelen.
Echter beginnen ze in Spanje op de kleuterschool al met de eerste ontwikkeling van de kinderen.

Lagere school

De lagere school is opgedeeld in 6 klassen. Dit begint bij wat in Nederland groep 3 is en loopt door tot groep 8.
Tijdens deze tijd leren de kinderen hetzelfde als in Nederland, Lezen, Schrijven, Rekenen, Godsdienst etc.
Het niveau van de scholen verschilt niet van de scholen in Nederland en loopt zelfs iets voor.
De kinderen krijgen elk jaar hun rapporten en worden beoordeeld of ze over kunnen gaan naar het volgende leerjaar.

Onderwijs in Spanje

Middelbare school

De middelbare school in Spanje is anders als in Nederland. Het grootste verschil is dat er geen Niveau verschil is in het onderwijs en het ingedeeld is in 2 blokken. De eerste vier jaar zijn verplicht voor iedereen. De laatste 2 jaar zijn vrijwillig en worden gebruikt om toegang te krijgen tot de universiteiten in Spanje.

Er zijn welk keuze mogelijkheden qua vakken maar geen niveau verschil voor de leerlingen. Na het 4de jaar zijn de kinderen niet meer leerplichtig en kunnen ze gaan werken of ander onderwijs gaan volgen. Mochten de leerlingen de eerste 4 jaar goed hebben afgerond dan krijgen ze een diploma. Graduado en Educación Secundaria. Echter is er ook nog de mogelijkheid om door te gaan voor het behalen van hun Bachillerato. Mochten deze 2 jaar met succes worden afgerond dan krijgen ze ook hier een diploma van. Título de Bachillerato deze geeft toegang tot de universiteiten.

Hoger onderwijs en universiteiten.

Na de middelbare school zijn er in Spanje wederom enkele mogelijkheden. ALs je na de eerste 4 jaar op de middelbare school stopt kan je door naar het hoger onderwijs. Dit zijn vak specifieke opleidingen zoals Timmerman, Verpleegkundige of Kapster.

Mocht uw kind de Título de Bachillerato hebben behaald dan is er de mogelijkheid om naar een universiteit te gaan. Echter geeft dit diploma in de meeste gevallen niet rechstreeks toegang tot een universiteit. Vaak is hier nog een toelatings examen voor nodig. De universiteiten in Spanje zijn in tegenstelleing tot het lager en middelbaar onderwijs niet gratis en moeten zelf betaald worden.

Extra informatie

Algemene informatie over het Spaanse onderwijs kunt u verkrijgen via Spaanse ministerie van onderwijs .Indien u meer informatie wilt over Spaanse scholen kunt u deze via de  Spaanse ambassade aanvragen. Informatie over scholen in de plaats waar u wilt wonen zijn verkrijgbaar via de gemeenten in Spanje zelf.