Morgen is de laatste dag om oude Pesetas om te ruilen voor Euro´s.

Na 18 jaar is het nu echt het einde van de oude Spaanse Peseta. Morgen is de laatste dag dat deze omgeruild kunnen worden bij een filiaal van de Spaanse nationale bank voor de Euro.
De Spaanse Peseta was in omloop van het jaar 1868 tot 2002. Ondanks het feit dat de Peseta al ruim 19 jaar niet meer gebruikt wordt waren er gisteren nog tientallen Spanjaarden aan het wachten bij het gebouw van de Nationale Bank in Malaga. Het gemiddelde bedrag wat werd omgeruild was nog geen €100, maar toch stonden mensen vaak een uur te wachten tot ze naar binnen konden.

Volgens de laatste cijfers van de Spaanse bank is er nog voor ruim €1.5 miljard aan oude Peseta´s in omloop. De verwachting is dat een groot gedeelte van dit niet ingewisseld gaat worden. Zo is er nog ruim €785 miljoen euro aan muntgeld in omloop en wordt er geschat dat er nog ter waarde van ongeveer €800 miljoen aan briefgeld is. Een groot gedeelte van dit geld zal bewaard worden in een persoonlijke verzameling of door toeristen meegenomen zijn naar andere landen.

De Peseta was sinds invoering van 1869 de nationale munt van zowel Spanje als Andorra. De Peseta werd tegelijk ingevoerd met het metrische stelsel in Spanje na de omverwerping van Isabel II. Het woord Peseta stamt af van het Catalaanse woord pesseta wat deeltje of stukje betekent,
Tijdens de laatste nieuwe uitgave van Peseta´s in 1992 waren er briefjes van 1000 Pts, 2000 Pts, 5000 Pts en 10.000 Pts.
Het briefje van 10.000 Pts zou ongeveer €60 waar zijn.
De munten waren er in de waarde 1 Pts, 5 Pts, 10 Pts, 25 Pts, 50 Pts, 100 Pts en 200 Pts.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.