Honderd duizenden illegale huizen in Andalusië gaan legaal worden.

De Junta de Andalusië heeft een overeenkomst bereikt met de Spaanse overheid over de voorwaarden van het legaliseren van ongeveer 300.000 huizen. Al tientallen jaren zijn er problemen in Andalusië over de status van veel huizen. Zeker in het binnenland van Andalusië zijn veel huizen gebouwd op grond waarop eigenlijk niet gebouwd mag worden, huizen te groot gemaakt of voldoen ze niet aan de bouwvoorschriften. Hierdoor zijn veel huizen praktisch onverkoopbaar of niet in de gelegenheid aangesloten te worden op water en elektra voorzieningen.

De Junta de Andalusië heeft in september 2019 een decreet uitgegeven aan alle Andalusische gemeenten waarmee de gemeenten de huizen kunnen erkennen en een AFO certificaat kunnen geven. Met dit AFO certificaat worden de huizen gelegaliseerd en kunnen ze aanspraak maken op diverse diensten. Echter maakte de Spaanse overheid niet lang na het decreet bekend dit besluit aan te vechten bij het constitutioneel hof. Volgens Madrid waren er ongeregeldheden in het besluit en zou het ook in conflict zijn met de Spaanse kust wet.

Na bijna 2 jaar van geruzie over het besluit van de Junta is er nu een akkoord bereikt door de Junta de Andalusië en Madrid. De wet mag aangenomen worden met uitzondering van het gebied wat valt onder de wet van kust bescherming. In de praktijk levert dit voor maar weinig huizen en appartementen een probleem op. De meeste panden bevinden zich namelijk niet in dit gebied.

Eén reactie

 1. Hallo,

  Dat klinkt veel belovend. Weet u ook het het nu verder gaat?

  – moet de gemeente ‘plots’ toewijzen?
  – moet je als eigenaar een aanvraag indienen?
  – zijn er richtlijnen, waardoor je kunt zien of een huis überhaupt in aanmerking komt?
  – aan welk tijdspad moet je denken?
  – …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.