Door stakingen vallen er de komende weken duizenden treinen uit in Spanje.

De gisteren begonnen staking van de treinbestuurders en spoorweg personeel zorgen er in de komende weken voor dat er duizenden ritten minder uitgevoerd gaan worden. In de eerste 4 dagen van de stakingen worden er al bijna 1000 treinen minder in het land. De staking die aangekondigd en gepland was is gisteren begonnen en zal over een periode van 2 weken in totaal 8 dagen duren. Na gisteren wordt er in oktober nog meer gestaakt op 1, 4, 5, 7, 8, 11 en 12 oktober. Voor de verschillende trajecten zijn er verschillende door de rechter goedgekeurde staking percentages waarbij er ook nog verschil gemaakt wordt tussen dal en spits momenten.

Niet alleen het personen vervoer heeft te maken met stakingen, maar ook in het goederentransport wordt gestaakt en vallen er veel ritten uit. Zo zullen er in de eerste 4 dagen alleen al van de geplande 1063 goederentransporten en slechts 250 het station verlaten. Dit is slechts 24% van het geplande aantal treinen. Voor de passagier ritten is dit percentage aanzienlijk hoger. Van de korte ritten in Spanje (Cercanias) komt in de piek momenten slechts 25% te vervallen terwijl dit in de dal uren maximaal 50% mag zijn. De middellange afstand treinen hebben een uitval van 35% en de AVE en hoge snelheid treinen mogen een uitval hebben van maximaal 27%.

De stakingen vinden onder meer plaats om de tijdens de Covid pandemie verloren banen terug te krijgen. Tijdens het afgelopen 1,5 jaar zijn als gevolg van het verminderde gebruik van de trein ongeveer 700 ontslagen gevallen bij Renfe. De Spaanse vakbond Semaf die 85% van het personeel werkzaam binnen de spoordienst vertegenwoordigd beschuldigd Renfe er van geprofiteerd te hebben van de crisis en eist onder meer het terug in dienst nemen van het ontslagen personeel. Bovendien eisen ze dat enkele autonome gemeenschappen waarin Renfe actief is zich houden aan de gemaakte afspraken in het werkgelegenheidsplan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.