Donderdag is vanuit de Costa del Sol de zonsverduistering goed te zien.

Komende donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering die goed zichtbaar zal zijn in Zuid-Spanje. Rond 11.00 in de morgen zal de maan voor de zon kruisen waardoor er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zal zijn.
Francisco Gálvez , De directeur van het observatorium El Torcal verwacht dat in Malaga de zonsverduistering op zijn hoogte punt is om 11.35. Voor Madrid wordt dit verwacht om 11.40. Ook in Nederland zou de zonsverduistering te zien moeten zijn, maar dit is afhankelijk van het weer. Het hoogtepunt van de zonsverduistering wordt in Amsterdam verwacht om 12.23. Het verschil in tijd tussen Nederland en Spanje heeft te maken met de ronde vorm van de aarde en de positie ten opzichte van de zon.

Houdt er rekening mee dat het schadelijk voor uw ogen is om rechtstreeks naar de zonsverduistering te kijken. Uw zonnebril bied geen bescherming om rechtstreeks naar de zon te kijken. Mocht u het willen zien kijk dan bij de lokale opticien of deze kartonnen brillen heeft voor deze gelegenheid. Meer info over hoe u naar een zonsverduistering kan kijken vind u onder meer hier en hier.

Het komt wel vaker voor dat er een zonsverduistering plaats vind maar toch gebeurt het niet elk jaar. Zo was de laatste in zonsverduistering alweer van 6 jaar geleden op 20 maart 2015. Deze verduistering was toen in Nederland niet goed zichtbaar vanwege bewolking. Op de volgende verduistering hoeven we minder lang te wachten. Deze wordt namelijk alweer 25 oktober 2022 verwacht. Net zoals morgen wordt er dan echter maar een klein percentage van de zon verduisterd. Voor morgen is de verwachting dat het gaat om 17% van de oppervlakte van de zon en in 2022 wordt dit 22%. De eerste zonsverduistering die bijna de gehele zon verduisterd kunt u waarnemen op 12 augustus 2026 dan wordt namelijk 90% van de zon verduisterd.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.