De vulkaan in La Palma veroorzaakt zijn eerste dodelijke slachtoffer.

De Cumbre Viejo, de vulkaan die al 8 weken actief lava uitstoot heeft zijn eerste dodelijke slachtoffer gemaakt. Door een direct gevolg van de vulkaan uitbarsting is afgelopen week een 72 jarige inwoner van La Palma overleden. Het slachtoffer mocht even terug naar zijn huis om enkele eigendommen op te halen en zijn huis schoon te maken. Dit gebeurt vaker in de regio sinds sommige mensen op stel en sprong hun huis hebben moeten verlaten en zeer weinig spullen konden meenemen. Tijdens zijn bezoek aan het huis is het slachtoffer op het dak geklommen om as van de woning te halen. Het is nog niet duidelijk hoe precies, maar het slachtoffer is door het dak gezakt en overleden aan zijn verwondingen. Waarschijnlijk was het dak verzwakt als gevolg van de uitbarstingen. Het ongeluk gebeurde in het dorpje El Paso in het westelijke deel van het eiland.

De uitbarsting die ondertussen al 59 dagen duurt is de langste uitbarsting op het eiland in 343 jaar. Volgens het National Geographic Institute is de uitbarsting van de San Antonio vulkaan in 1678 met 66 dagen wel nog langer dan de huidige uitbarsting. Afgelopen zondag werd door de directeur van de National Geographic Instute in een persverklaring nog aangegeven dat er voorzichtige voortekenen zijn dat de vulkaan mogelijk minder actief gaat worden. Dit wordt onder meer afgelezen aan de verminderde uitstoot van zwavel dioxide (hiermee wordt de sterkte van de uitstoot gemeten) en de vermindering van kleine aardbevingen. Dit betekent echter nog niet dat de uitbarsting tot een einde komt. Maar het zijn voorzichtig positieve aanwijzingen dat de vulkaan minder actief kan gaan worden.

Ondertussen heeft de lava van de vulkaan een gebied bedekt ter grootte van ruim 1000 hectare grond. Het aantal gebouwen en huizen dat vernietigd is door de aardbeving is ondertussen opgelopen tot 1460. De meeste uitstoot van Lava gebeurd nog steeds via de zuidelijke kant van de vulkaan waar de lava stroom vorige maand al de bananenplantages van Las Hoyas heeft bereikt. Als gevolg van de uitbarsting zijn er wel dagelijks nog grote aardbevingen op het eiland die op kunnen lopen tot 5 op de schaal van richter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.