De vulkaan in La Palma produceert steeds meer lava.

De vulkaan die sinds enkele weken actief is op het Spaanse eiland La Palma wordt steeds actiever. Wetenschappers en experts waarschuwen nadat er meer explosieve activiteiten zijn gemeten in de laatste dag. Als gevolg van de verhoogde activiteit is een deel van de top ingestort waardoor de lava nu uit een groter gat naar buiten stroomt. De vulkaan stoot op dit moment dan ook meer lava uit als eerder wat ervoor zorgt dat het niet alleen verder de zee in gaat, maar ook in een bredere stroom over het eiland trekt. In de laatste 24 uur zijn wetenschappers en personeel van de nooddiensten vanwege deze verhoogde activiteit en de slechte luchtkwaliteit geëvacueerd uit een gebied rond de vulkaan.

Sinds afgelopen weekend is er in het gebied een verhoogde seismologische activiteit gemeten waardoor er ook gedacht wordt door experts dat de vulkaan nog niet klaar is. De breedte van de lavastroom is op het breedste punt 300 meter breder geworden in de laatste dagen en is nu ruim 1,2Km breed. Ook het getroffen gebied is met 52.5 hectare toegenomen waardoor de vulkaan nu een gebied heeft getroffen van ruim 400 hectare. Doordat de lava deels door bewoond gebied stroomde zijn er minimaal 1074 gebouwen, 30 km aan wegen en waterleidingen vernietigd. Op dit moment hebben de dorpen El Paso and Los Llanos problemen met de watervoorziening.

De rookkolom die op dit moment wordt uitgespuwd bereikt een hoogte van ongeveer 2,5 a 3 kilometer hoogte. Naast alle schade die er veroorzaakt wordt heeft is het Canarische Eiland ook groter geworden door deze uitbarsting. De lava stroom heeft sinds het de zee bereikte al minimaal 30 hectare nieuw land gecreëerd. Sinds de uitbarsting begon is de Spaanse premier Pedro Sanchez diverse malen naar het Canarische Eiland gereisd om de situatie in de gaten te houden. Ondertussen heeft hij namens de Spaanse overheid honderden miljoen toegezegd om ervoor te zorgen dat alles gedaan kan worden om de problemen zo veel mogelijk te beperken en schade te herstellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.