Code oranje voor slecht weer regio Costa del Sol, Guadalhorce en Axarquia

Het Spaanse weerinstituut AEMET heeft een code oranje waarschuwing afgegeven voor de Costa del Sol, de Guadalhorce vallei en Axarquia. Code oranje is afgegeven voor donderdag vanaf 20.00 tot 17.00 op vrijdag. Echter voordat op donderdag code oranje in gaat, is er al sprake van een code geel waarschuwing. De waarschuwing is afgegeven vanwege de verwachte hoge golven, zware wind en regen.
De golven zullen in de loop van donderdag in hoogte en kracht toenemen van 3 a 4 meter tot 4 a 5 meter hoogte. Bovendien zal de wind in kracht toenemen waardoor er windstoten tot wel windkracht 8 verwacht worden.

Niet alleen in het zuiden van Spanje veranderd het weer de komende dagen. Voor heel Spanje gaat het weer de komende dagen veranderen. Zo wordt er in grote delen van Spanje een daling van temperaturen verwacht wat als gevolg heeft dat er veel regen kan vallen en in sommige gebieden zelfs sneeuw wordt verwacht. Volgens weerman Francisco Marin van The Meteored krijgt vooral de bovenste helft van Spanje volgende week te maken met de gevolgen van een sterke luchtstroom vanaf de noordpool die koude wind aanlevert. Dit zal ervoor zorgen dat zeker in de hoger gelegen gedeeltes van Spanje sneeuw verwacht wordt.

Na een tot nu toe relatief droog jaar zal de regen in veel gebieden van Spanje verwelkomd worden. Zo zijn er in Andalusië op veel locaties erg lage watervoorraden in de reservoirs en stuwmeren. De regen zal ervoor zorgen dat deze verder gevuld raken en ervoor zorgen dat er geen tekorten ontstaan. Zo was afgelopen oktober nog een irrigatie beperking ingesteld voor de tuinbouw in Axarquia. Door een gebrek aan water in de stuwmeren kregen de mango en avocado boeren te horen dat ze 33% minder water mochten gebruiken voor irrigatie. Dit om ervoor te zorgen dat water beschikbaar bleef voor de inwoners van de regio. De watervoorraad in het La Viñuela bassin zat halverwege oktober namelijk nog maar op 21%. De verwachte regen van de komende dagen en volgende week zal daar hopelijk verandering in brengen.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.