Wanneer moet u een Spaanse Bankrekening openen?

Bent u inwoner van Spanje of heeft u hier een tweede of misschien wel derde huis dan heeft u absoluut een Spaanse bankrekening nodig. Deze is namelijk nodig voor het automatisch afschrijven van uw belastingen, verzekeringen en bijvoorbeeld lopende rekeningen.
Bent u alleen op vakantie en heeft u geen eigen woning, auto of verzekeringen in Spanje dan is het niet perse nodig om een Bankrekening te openen.

Wat voor banken zijn er?

Natuurlijk zijn er de welbekende banken zoals Santander, Caixabank, Unicaja Banco en Banco Sabadell met in bijna elk dorp wel een filiaal waar je naar toe kan gaan.
Echter zijn er in Spanje ook de online banken zonder fysieke kantoren in bijna elk dorp zoals bijvoorbeeld N26 maar ook Openbank.

Voor welke bank u gaat en of u het prettig vind naar een kantoor te kunnen gaan ligt natuurlijk helemaal bij u. Wat wel een belangrijk aspects is in het maken van uw keuze is hoe goed u de locale taal spreekt. Er zijn namelijk banken die u kunnen helpen in het Engels, Duits en andere talen maar in een groot deel van de kantoren spreekt met alleen Spaans.

Is er een verschil tussen Spaanse en Nederlandse banken?

Ja er is zeker verschil in hoe de banken werken in Nederland en Spanje. Een deel van de verschillen zit bijvoorbeeld in de openingstijden van de kantoren die over het algemeen alleen in de ochtend en vroege middag open zijn. U kunt via uw bank net zoals in Nederland gewoon verzekeringen, hypotheken en andere zaken regelen.
Een ander groot verschil is bijvoorbeeld dat u in Spanje vaak een Credit Card krijgt in plaats van de bij ons bekende betaaldkaart. Deze kaart is niet anders als de bij ons bekende kaarten maar heeft wel de service van bijvoorbeeld Mastercard en Visa. U kunt dus makkelijk via uw Credit Card online aankopen doen.

Wat heb ik nodig om een bankrekening te openen?

Het openen van een bankrekening in Spanje kost niet zoveel moeite. Er zijn verschillende mogelijkheden natuurlijk maar voor u beschrijven we er 2.

Niet Residenten rekening.
Paspoort
Inschrijvingsbewijs woonadres. Dit kan door een recente uitreksel van uw gemeente of bijvoorbeeld een energie rekening.

Residenten Rekening.
Paspoort
Nie Nummer
Werk contract of inschrijvings akte van uw bedrijf.
Huur contract of eigendoms akte van uw woning.