Andalusië stelt versoepelingen minimaal 2 weken uit.

Doordat het aantal besmettingen de laatste week niet meer afneemt, maar juist licht omhoog gaat heeft de Junta de Andalusië gisteren besloten voorlopig niet verder te versoepelen. Dit komt voornamelijk doordat de regio´s Sevilla, Huelva, Jaen en Granada ieder meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners hebben over de laatste 14 dagen. Almeria en Malaga doen het in vergelijking met de rest van Andalusië juist erg goed. Almeria heeft 77 besmettingen per 100.000 inwoners en Malaga heeft er 138 per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen.
Doordat het aantal besmettingen niet verder is afgenomen heeft de Junta de Andalusië besloten het voorgenomen de-escalatie plan voorlopig uit te stellen. De eerste nieuwe vergadering over het verder versoepelen gaat pas over 2 weken zijn tot die tijd blijven de huidige regels gelden. Afgelopen week was de vergadering nog met een week uitgesteld omdat de cijfers niet omlaag gingen, maar deze week is er dus besloten de huidige regels met 2 weken te verlengen.

Ondanks dat het aantal besmettingen lichtelijk is opgelopen in de laatste dagen is er ook goed nieuws te melden uit Spanje. Zo is het aantal gevaccineerde mensen juist gegroeid en zijn er in mei het minste aantal mensen overleden door Covid-19 sinds afgelopen augustus. Dit komt onder meer doordat de meest kwetsbare groepen al bijna volledig zijn gevaccineerd. Volgens officiële cijfers zijn er tot nu toe 80.000 mensen overleden met een Covid-19 besmettingen in mei waren dit 1731 slachtoffers. Het goede nieuws is echter dat als we de laatste maandag van de maand vergelijken met de andere maandagen van de maand mei. Op de laatste dag van de maand werden slechts 48 overlijdens gemeld terwijl dit de andere dagen maandagen niet lager is geweest als 91.

Voor de komende weken blijft de Junta de Andalusië druk met het vaccineren van zoveel mogelijk mensen. Op dit moment is er van de inwoners van 50 jaar en ouder al 85% minimaal 1 keer gevaccineerd. Dit terwijl er juist deze week een record aantal vaccins gaan aankomen. Deze week is het Janssen vaccin goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 40 tot 49 jaar in Spanje. Dit is de grootste groep die in Spanje gevaccineerd gaat worden in totaal zijn er 7,8 miljoen 40 jarigen in Spanje met een totaal van 16% van de bevolking. Ondanks vertragingen zo ver wordt er nog steeds van uit gegaan dat Janssen in de maand juni 3.9 miljoen vaccins zal leveren waardoor Spanje weer een stap dichter bij normaliteit komt.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.