Andalusië bereikt begin juli al groeps-immuniteit.

Tijdens een partij congres van de Partido Popular heeft de president van de Junta de Andalusië aangegeven dat de Zuid-Spaanse regio begin juli groep immuniteit heeft voor Covid-19. Als alles blijft gaan zoals het nu gaat op het gebied van leveringen van de vaccins dan kan begin juli het dagelijks leven weer terug naar normaal. Op dit moment is 20% van de Andalusiërs volledig gevaccineerd met nog eens 20% heeft al 1 vaccinatie gehad. Verwacht wordt dat hoe verder we in het vaccinatieproces zijn hoe meer de beperkingen worden opgeheven en hoe meer het toerisme en de economie weer op gang gaan komen. Op dit moment mogen de eerste Engelse toeristen zelfs alweer het land binnen zonder PCR test en quarantaine verplichting.

Deze week gaat er verder gegaan worden met het vaccineren van de mensen met essentiële beroepen die al eerder zijn gevaccineerd met AstraZeneca. Deze groep mag op vrijwillige basis kiezen om zich nog een tweede maal te laten vaccineren met AstraZeneca, maar kunnen ook kiezen voor de tweede vaccinatie met een ander vaccin. Nadat deze groep de eerste keer gevaccineerd was met AstraZeneca is er veel veranderd. Zo is AstraZeneca in opspraak gekomen door zeldzame, maar zeer ernstige bijwerkingen met mogelijk dodelijk afloop. Daardoor wordt er op dit moment in Spanje bijna niet meer gevaccineerd met AstraZeneca.

De verwachtingen zijn dan ook dat in de komende periode er meer versoepelingen gaan komen in de beperkingen die er zijn door Covid-19. Zo heeft Fernando Simon afgelopen al aangekondigd te hopen op korte termijn de regels rond het verplichte gebruik van mondkapjes verder te versoepelen. Een van de mogelijkheden volgens Simon is dat het niet meer nodig gaat zijn in de buitenlucht zolang er geen grote groepen bij elkaar zijn. In publieke ruimtes en bijvoorbeeld openbaar vervoer zal het waarschijnlijk nog wat langer nodig zijn een mondkapje te dragen. Simon gaf geen datum aan waarop hij hoopt te kunnen versoepelen, maar gaf wel aan dat dit mogelijk op korte termijn zou zijn.

Wilt u makkelijk en snel op de hoogte blijven van het laatste belangrijke nieuws uit Spanje wordt dan snel lid van onze nieuwe Facebook groep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.